1. Cât de important este pentru o mamă să aibă o carieră?
Eu cred că pentru o mamă cel mai important este să aibă o meserie care să îi asigure independența personală și financiară, indiferent de situația ei actuală.
Sunt femei care au o situație materială foarte bună datorită soțului sau familiei și aleg să fie doar mame pentru copii. În primă fază spun că sunt împlinite, dar apoi descoperă că ceva le lipsește și vin spre mine în căutarea de sine, că nu-și mai găsesc scopul în viață.
Mai mult de atât sunt femei trecute de a doua tinerețe care au avut o viață aparent ok, dar după 50 de ani, soțul a ales să își refacă viața cu altcineva. Femeia care a știut să fie doar mamă și soție nu își mai găsește locul, copiii au crescut, sunt la casa lor, iar soțul a plecat. În acest caz nu mai are bani pentru a trăi, nu știe ce ar putea face ca să se întrețină și ajunge să nu mai găsească soluții și apare depresia, se îmbolnăvește…
Că mamă este foarte important să te gândești pe termen lung, ce exemplu dai copiilor tăi.
Copiii nu fac ce le spunem, fac ceea ce văd, iar dacă ei văd o mamă împlinită din punct de vedere profesional și relațional, la rândul lor în viața de adult vor crea o viață ca a părinților, vice-versa este de asemenea valabilă.
2. Care este principala regulă pe care ar trebui să o urmeze mama pentru a avea o carieră și pentru a se simți împlinită din punct de vedere profesional?
O mamă pentru a avea o carieră și pentru a se simți împlinită din punct de vedere profesional ar trebui să se gândească la ce îi place să facă atât de mult încât uită când trece timpul, să își descopere talentele și să facă exact ceea ce ar plăti doar să fie lăsată să profeseze.
Sunt de părere că din orice meserie se poate câștiga foarte bine cât timp ești pasionată și te dedici zilnic visului tău.
Conceptul de carieră te poate duce cu gândul spre un job într-o companie mare, la o femeie îmbrăcată într-un costum, vorbind în fața colegilor, totuși eu mă refer la altfel de carieră, cea care îți împlinește sufletul, mai exact vocația-MISIUNEA PERSONALĂ PENTRU CARE TE-AI NĂSCUT.
3. Care este cea mai frecventă greșeală pe care o face mama în viața ei personală și profesională?
Cea mai frecventă greșeală pe care o face o mamă este să își pună copilul pe primul loc, să renunțe la independența ei pentru a oferi mai mult timp copilului.
În Belgia, mamele se întorc în câmpul muncii la 3 luni, este un pic prea devreme, dar a sta 2 ani acasă și încă 2 poate după pentru al doilea copil te rupe de viața socială și ajungi să știi doar de pampersi, doctori, alăptare, etc.
4. Ce crezi că își dorește cel mai mult un copil de la mama lui?
Își dorește cel mai mult ca mamă lui să fie fericită. Chiar dacă ascunzi copilului diferite probleme, el le simte și din iubire pentru mamă va intra în rolul de părinte pentru a o proteja, a o salva, astfel copilul își poate pierde copilăria și va continua să joace aceste roluri, ajungând să nu se mai bucure de viață.
5. Care crezi că este cea mai mare frică a mamelor în ceea ce privește relația cu copilul?
Eu cred că fiecare mamă ajunge la un moment dat să simtă că nu este suficient de bună. Un fenomen periculos sunt mamele de pe Facebook, atotștiutoare care spun că practică parenting necondiționat, dau sfaturi de experte în orice domeniu: vaccinuri, alimentație, alăptare, comportament, emoții și pot aduce o mamă în depresie, aceasta neajungând să se ridice la acele standarde.
Dacă îmi permiți, aș transmite mamelor să nu se compare cu nimeni pentru că nu există mamă perfectă. Dacă ai greșit față de copilul tău, iartă-te și spune-ți că data viitoare vei face mai bine, fii blândă cu tine și nu te mai critica mereu.
6. Ce resurse și instrumente recomanzi pentru mame ca să se dezvolte mereu și să fie împlinite?
Recomand dezvoltarea personală și spirituală, să citească, să meargă la cursuri de dezvoltare, să-și lărgească orizonturile, să continue să învețe zilnic în domeniul de care sunt pasionate, să-și continue studiile.
7. Cum ai descrie într-o frază “mamă împlinită și fericită “?
O mamă împlinită și fericită cred eu că este cea care se pune pe primul loc în viața ei, își trăiește vocația și are o relație de cuplu armonioasă.
Mulțumesc pentru această invitație, mi-a făcut plăcere să răspund la întrebările tale și sper să fie de ajutor mamelor.
Mulțumesc mult Alina, te felicit din suflet pentru tot ceea ce faci și îți doresc mult succes!
Să ne fie de folos!