Cum să-ți creezi visuri și obiective realizabile
Un om fără visuri este un mort viu – un om cu prea multe visuri – un vizionar.
Încă îmi amintesc momentul în care am rostit cu voce tare că nu mai am nici vise, tot ce vreau este sa plec…
A avut un impact atât de profund asupra mea, rețin ca și cum am avut o trezire forțată în care nici nu credeam ce aud și pentru prima dată conștientizam cât de jos am coborât.
A continuat o perioadă de câteva luni bune de luptă interioară. În interiorul meu începuse chemarea la trezire, o trezire pe care sufletul meu o alesese deja, era nevoie doar de contextul potrivit.
După doar un an de la acel moment, eram cu totul altfel, de la multe frici, neîncredere și 0 vise – la un pol cu totul opus în care aveam multe idei, visuri, viziunea, dar și obiective deja împlinite și altele ce urmau să se împlinească.
Ce a produs aceasta schimbare la 180 de grade?
În primul rând faptul că am înțeles că am ajuns la un nivel la care nu mi-aș fi imaginat vreodată că este posibil, să ajung într-o stare de blocaj total în care să nu mai am nici speranța că poate fi altfel…
O parte din mine nu a stat indiferentă și s-a răzvrătit și astfel a început procesul de căutare, constientizare, vindecare…
Am început să simt o chemare spre cunoaștere, o nevoie de înțelegere a omului ca ființă complexă pentru a mă putea înțelege pe mine însămi.
La început nu voiam să cred ceea ce simțeam, dar cu fiecare etapa, cu fiecare obiectiv realizat, mă apropiam tot mai mult de regăsirea esenței divine ce era închisă în carapacea pe care o creasem tot eu în urma atâtor experiențe.
Mă întrebam adesea, de ce unii oameni își împlinesc mereu visurile și obiectivele pe când alții nu reușesc deloc.
O întrebare care aducea cu ea un întreg proces de descoperire și de modul prin care ne raportăm la viața și la noi înșine.
Mulți oameni au visuri dar puțini ajung să le și împlinească. Șansele ca un vis să se împlinească este de doar 3 la sută, iar dacă șansele sunt atât de mici de ce unii oameni reușesc să-și împlinească toate dorințele?
Există câteva aspecte pe care dacă le cunoști și le aplici poți fi printre acei oameni care își
împlinesc mereu visurile.
Tu știi ce este un vis?
Un vis este un ideal al inimii, al sufletului, o dorință pe care tu simți că o poți materializa, dar totuși mintea nu înțelege cum ar putea deveni realitate.
Statistic se spune că visurile au rata de materializare de 3 la suta, dar eu îndrăznesc să cred că și visele pot avea un procentaj mult mai mare de materializare , cu condiția ca un om să creadă cu adevărat în visul lui și să-și dea voie să facă acțiunile necesare spre a-l materializa.
Chiar dacă la început nu poți ști cum ajungi de la punctul în care ești acum la cel în care visul se va împlini, ai încredere, fii deschis să primești prima treaptă, prima oportunitate sau să-ți creezi primul obiectiv care te va ajuta să faci un pas mai aproape de visul tău.
Un vis ca să devină realitate este nevoie să fie împărțit în obiective realizabile și chiar dacă nu vezi tot procesul acum, cu fiecare pas făcut, un nou pas care poate fi împlinit se va revela.
Dar ce este un obiectiv?
Un obiectiv este un scop la care îți propui să ajungi într-o anumită perioadă de timp, obiectivele dacă sunt corect create au șansa de materializare de 98 la suta.
Stabilește-ți obiective SMART cu HEART
Obiectivul SMART este foarte cunoscut în aria dezvoltării personale , dar din descoperirile mele este incomplet, îi lipsesc câteva caracteristici pe care le-am descoperit la Andy Szekely, conceptul HEART.
Smart este o abreviere a mai multor caracteristici:
S- Specific – înseamnă că un obiectiv indică exact ce se dorește a obține.
Un obiectiv specific este foarte clar exprimat, nu lasă loc de îndoieli. Un obiectiv specific diferă de unul general. El vizează rezultate concrete.
Oamenii își doresc să-și împlinească anumite obiective, dar nu realizează că până ce lor nu le este clar, cât mai specific ce își doresc nici nu au cum să-și manifeste acel obiectiv.
De exemplu:
Îmi doresc un job mai bun este general, vag, pe când dacă spunem îmi doresc să îmi găsesc un job în care să conduc o echipă de oameni într-un supermarket, pe un anumit post ca de exemplu manager, obiectivul începe să devină specific.
M de la măsurabil – înseamnă că un obiectiv poate fi cuantificat fie cantitativ cât și calitativ.
Mai exact îmi doresc un job într-un supermarket în care să lucrez 6 ore pe zi și să am un salariu de 4000 de lei și putem merge și mai detaliat, job care să fie la o distanță de 2 km de casa mea.
A – Abordabil – de atins- realizabil – înseamnă că obiectivul poate fi într-adevăr atins.
Pentru a obține un job în vânzări ca manager, fie este nevoie să ai deja o experiență relevantă pe care o poți adăuga în cv, fie ai studiile necesare.
În cazul în care o persoana nu îndeplinește anumite condiții dar simte că poate să-și aducă în realitate ceea ce își dorește are de fapt un vis care trebuie împărțit în obiective.
Un obiectiv pentru început ar putea fi să regaseasca un loc în care să poată să practice gratuit meseria ce ar vrea să o învețe sau să își facă studiile necesare.
Deci, ca un obiectiv să se împlinească este nevoie să fie posibil de atins pentru acea persoană.
R- Relevant – înseamnă că realizarea obiectivului contribuie la viziunea vieții tale.
Când am descoperit pentru prima data obiectivul SMART , mi-am creat cu pix si foaie un obiectiv care pentru mine era foarte important și eram convinsă că va deveni realitate.
Îmi creasem obiectivul de a-mi găsi un alt loc de munca și îl creasem specific, măsurabil, realizabil, încadrat în timp, ba chiar aveam și 3 planuri de acțiune prin care să-l manifest.
Surpriza a fost să descopăr ulterior că nu făcea parte din viziunea vieții mele, că mi-l doream doar pentru a bifa o reușită, dar surprinzător a fost că adevăratul vis s-a manifestat în plan fizic exact cand îmi planificasem ca acel obiectiv să devină realitate.
T – Incadrat în timp – înseamnă că obiectivul conține și data până la care este prevăzut a se realiza. Dându-ți o perioadă de timp transmiți subconștientului un mesaj clar, cum subconștientul este ca și duhul din lampă, el îți va aduce contextul pentru realizarea obiectivului în perioada de timp aleasă, cu condiția ca tu să crezi că este posibil să se împlinească în acea perioadă de timp.
Continuăm cu partea Heart care pentru mine a fost revelatoare și de mare ajutor.
Pe lângă faptul că un obiectiv pentru a se împlini trebuie să fie SMART este nevoie să mai avem în vedere câteva condiții:
H – Holistic – obiectivul ține seama de toți cei implicați, de oamenii care vor fi afectați într-un fel sau altul de realizarea lui.
Dacă împlinirea obiectivului tău ar face rău altor persoane acesta nu se va împlini, suntem toți în unul și unul în toți.
Oamenii sunt importanți.
E – Efecte secundare – Obiectivul ține seama că toate efectele secundare sunt rezolvate înainte de crearea noului obiectiv și împlinirea lui, mai exact dacă există efecte secundare ascunse, acestea pot bloca împlinirea obiectivului.
Ex. Dacă o mamă cu un copil mic are ca obiectiv jobul de care am menționat , chiar dacă împlinește toate condițiile, până ce nu își clarifică unde și cu cine va rămâne copilul, nu va primi acel job.
Oamenii tind să gândească că își vor rezolva problemele când ajung în fața situației/situațiilor ce necesită clarificare, fără să știe că de fapt acesta ar putea fi motivul pentru care simt că sunt blocati și nu atrag ceea ce își propun.
A – Afirmativ – Obiectivul este afirmat pozitiv, nu negativ – subconștientul nu face diferența între pozitiv și negativ și ca atare va tăia NU-ul ca un copil mic căruia îi spui să nu bage mâna în priză.
De asemenea este foarte important să fie la timpul prezent.
Cu alte cuvinte obiectivul precizează ce vrei să obții , nu doar ce vrei să eviți și se referă la acel lucru la timpul prezent, ca și când se întâmplă în momentul vorbirii.
Ex – “Sunt suplu” în loc de “nu voi mai fi gras”.
R- Responsabil – Obiectivul este asumat de către cel care îl fixează, fiind responsabil în totalitate de succesul sau eșecul lui.
Obiectivul poate fi doar pentru tine însuți, nu poți să-ți creezi obiective pentru cei din jur.
Ex: Vreau ca soțul să se lase de fumat.
Este nevoie ca soțul să decidă acest lucru și să-și creeze propriul lui obiectiv.
T – Testat senzorial – Obiectivul este exprimat ca rezultat final în imagini, sunete si senzații, toate contribuind la claritatea senzorială a acestuia și la emoția pozitivă declanșată de îndeplinirea lui.
Cu alte cuvinte imaginea exactă pe care o ai în minte împreună cu emoția obiectivului împlinit vor transmite subconștientului percepția că este deja realitate și cum subconștientul nu face diferența dintre realitate și imaginație ți-l va aduce în realitate.
Modul de exprimare este foarte important, vreau vă transmite un mesaj spre subconștient exact că vrei un anume lucru și va rămâne ca dorință.
Folosind ca mod de exprimare a obiectivului – îmi setez intenția vei transmite un mesaj concis și despre puterea intenției vom vorbi în următorul material mai mult.
Ex: De creare a unui obiectiv.
Îmi setez intenția să îmi cumpar o mașină la pretul de 15.000 de euro până în luna decembrie 2021. O mașină marca Volkswagen Passat, mașina rulată de un singur proprietar, culoare gri metalizată, interior piele, cutie automată, an de fabricatie 2018 cu 50.000 de km rulați.
Pentru a mă asigura că dorința mea o primește subconștientul ca și realitate, voi pune o fotografie a unui model asemanator la vedere, într-un loc unde o pot admira de mai multe ori pe zi și îmi imaginez că o conduc , unde merg , cu cine sunt în mașină, cum miroase în interior, îmi imaginez fiecare detaliu și cum simt bucuria împlinirii acestui obiectiv.